JOZEF NEYENS, rector
° 31/03/1907 - + 02/03/1999



Jozef Neyens was de oudste telg in een gezin met nog 5 dochters. Zijn vader werkte in de Roothans sigarenfabrieken in Bree en later als sigarenmaker in Eindhoven. Jozef volgde lagere school aan de Wal in Bree. Geldgebrek zou verhinderen dat hij naar het college ging, ware het niet dat kapelaan Van Ormelingen zich over hem ontfermde waardoor hij toch de kans kreeg te studeren. Tijdens zijn middelbare studies werd hij lid van de Breese Studentenbond "Frissche Heikracht" waarvan priester Paul Vandermeulen toen proost en animator was. Tijdens zijn laatste jaar middelbaar kondigde Jef aan priester te willen worden. Op 3 juli 1932 werd hij priester gewijd. Door tussenkomst van E.H. Paul Vandermeulen kon Jozef in Neerpelt gaan les geven aan het Sint-Hubertuscollege. Dit gaf hem meteen de kans om proost te worden van de Frissche Heikracht.

Professor Neyens, zo werd hij aangesproken, hield zich in zijn vrije tijd bezig met het schrijven van toneelstukken, speelde en regisseerde zelf toneel en bouwde zelfs mee aan de decors. Tijdens de 25-jaarlijkse Mariafeesten in 1946 werd zijn stuk "Het Spel der Zeven Weeën", uigebracht in 1938, 12 keer in openlucht opgevoerd op de Boneput met 150 uitvoerders.

In dezelfde periode schreef professor Neyens het boek "De tocht naar de stilte", het levensverhaal van E.H. Paul Vandermeulen. Hij creëerde dichterlijke massaspelen en regisseerde een veertigtal toneelstukken.

In 1951 werd de professor rector van het Mater Dei instituut in Overpelt. Ook daar liet de toneelmicrobe hem niet los. Hij ontwierp en regisseerde in 1960 de historische stoet voor de drossaard Clercx feesten en was medestichter van het Noord Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs, beter bekend als het NIKO.

In 1972 neemt de rector afscheid van Overpelt en keert terug naar Bree waar hij actief wordt als auteur van de geschiedenis van de "Frissche Heikracht, 1902 - 1950". Hij wordt proost van "de derde leeftijd" en geeft daarover in 1981 een dagboek uit. Vijftien jaar lang schrijft hij de "Derdeleeftijdsberichten", werkt achter de schermen mee aan de 11-juli-vieringen en ontpopt zich als een BB, Bekende Breeënaar.

In 1989 spannen enkele oude vrienden samen en publiceren ze speciaal voor hem een Liber Amicititiae. Het jaar nadien verzorgt dezelfde groep een heruitgave van zijn geschiedenis van de Frissche Heikracht. De naam Rector Jozef Neyens zal altijd verbonden blijven aan deze jeugdbeweging die hem en die hij bezielde.

Terug