De verkiezingsprocedure


De verkiezing gebeurt in drie fasen.

In de eerste fase konden kandidaten ingediend worden. In totaal werden er 47 kandidaten naar voor gebracht.

In de tweede fase zijn uit al deze 47 kandidaten door een commissie 30 kandidaten weerhouden. Deze kandidaten zijn ingedeeld in 5 categorieën: Historisch, Cultuur, Industrie, Maatschappij/politiek en Sport.

Over deze 30 opmerkelijke Breeënaren is een boekje gemaakt dat huis-aan-huis is verspreid. Uit deze 30 kandidaten kiest het Breese publiek 10 finalekandidaten, namelijk 2 kandidaten per categorie, dit om een zo heterogeen mogelijke eindgroep van finalekandidaten te bekomen.

Deze verkiezing is momenteel afgesloten. De uitslag van deze verkiezing wordt zondagnamiddag bekend gemaakt en speelt ook in zekere mate mee voor de verkiezing van de eindlaureaat (zie verder).

In de derde en laatste fase wordt uit deze 10 finalekandidaten (2 kandidaten per categorie) op 22 april in de Breughelzaal de "Grootste Breeënaar aller tijden" gekozen. Ook hier zal met de mening van een zo groot mogelijk Breese publiek rekening worden gehouden. Verder details over deze laatste verkiezing verneemt u ten gepaste tijde.



De Z-score

De stemmen van het publiek - zowel van de poll van deze website als van de stembrieven gevoegd bij het verspreide boekje - om uit de 30 kandidaten er 10 te kiezen voor de eindronde, tellen voor 30 % mee voor de verkiezing van de eindlaureaat en worden als volgt verwerkt.

Vermits men uit 5 verschillende categorieën met een verschillende aantal kandidaten heeft kunnen stemmen, kunnen de aantallen uitgebrachte stemmen van de kandidaten uit de verschillende categorieën niet met elkaar vergeleken worden.

Om deze aantallen te kunnen vergelijken moet men rekening houden met drie factoren:
  1. Het verschillend aantal kandidaten per categorie.
  2. De verschillende heterogeniteit per categorie: er zijn categorieën met één of twee sterke kandidaten die weinig concurrentie ondervinden van de andere kandidaten in hun categorie, maar er zijn ook categorieën waar bijna alle kandidaten evenwaardig zijn.
  3. Er zijn misschien enkele categorieën waar een bijzondere rivaliteit tussen enkele kandidaten bestaat, waardoor in deze categorie extreem veel wordt gestemd. In deze categorie is dit geen probleem, maar de kandidaten uit de andere categorieën mogen hiervan geen nadeel ondervinden.
Om bij het vergelijken van het aantal stemmen met deze factoren rekening te houden wordt de Z-score per kandidaat berekend (zie: Z-score eigenschappen).
De Z-score van een kandidaat verkrijgt men door het verschil te maken tussen het aantal stemmen van deze kandidaat en het gemiddelde van het aantal stemmen van zijn categorie. Dit verschil wordt dan gedeeld door de standaarddeviatie van deze categorie. De standaarddeviatie is een getal dat evenredig is met de spreiding van de aantallen in deze categorie.
De Z-score van een kandidaat geeft dus weer hoeveel standaardeenheden deze kandidaat boven (of onder) het gemiddelde scoort in zijn categorie. Op basis hiervan kunnen de aantallen van de verschillende categorieën op een eerlijke en objectieve manier met elkaar vergeleken worden.

Hoe wordt met de drie bovenvermelde factoren rekening gehouden?
  1. Bij het berekenen van het gemiddelde wordt het aantal kandidaten per categorie verrekend. Meer kandidaten betekent een lager gemiddelde. Dit heeft voor gevolg dat de Z-score evenredig met het aantal kandidaten wordt verhoogd.
  2. Een categorie met één of twee sterke kandidaten heeft een grotere spreiding, dus een grotere standaarddeviatie, waardoor de Z-score van deze kandidaten die weinig concurrentie ondervinden van de andere kandidaten in hun categorie wordt verlaagd. In een categorieën waar bijna alle kandidaten evenwaardig zijn, heeft men een kleinere spreiding, dus een kleinere standaarddeviatie, waardoor de Z-score wordt verhoogd.
  3. In een categorieën met een grote interne rivaliteit, waardoor in deze categorie extreem veel wordt gestemd, wordt zowel het gemiddelde en de spreiding van deze categorie verhoogd. De verhouding van onderlinge Z-scores van de kandidaten in deze categorie wordt daardoor niet beïnvloed, maar ten opzichte van de andere categorieën worden deze Z-scores in evenredigheid verlaagd.