KAAT VRANCKEN



"Als ik schrijf, zie ik beelden voor mij. Het is alsof ik naar een film kijk die ik kan stopzetten, terugspoelen en op elk moment kan veranderen. Het begin en het einde weet ik meestal, maar alles kan nog veranderen als ik bezig ben. Ik duik in mezelf, in mijn herinneringen, in mijn ervaringen als kind, in mijn gevoelens. Daar komt dan een idee uit en daarna een stukje tekst".

Kaat Vrancken werd geboren in Bree op 27 december 1957. Na haar studies communicatiewetenschappen aan de VUB bleef ze in de hoofdstad hangen en gedurende een tiental jaren werkte ze er voor een uitgeverij. Daarna keerde ze met haar man, haar dochter en haar drie honden terug naar Bree en werkte ze als freelance copywriter. Al op twaalfjarige leeftijd was ze vastbesloten een boek te schrijven, maar na één zin liet de inspiratie haar in de steek. Het schrijven begon opnieuw met het maken van een herinneringsboekje voor haar dochter. Centraal staat de jonge Hannah en haar kijk op de gebeurtenissen in het gezin. Snel groeiden de verschillende losse verhalen uit tot een volwaardig kinderboek en was voor Kaat Vrancken de toon gezet.

De boeken over Hannah zijn opgebouwd rond een aaneenschakeling van plezierige, ernstige en treurige momenten uit het even alledaagse als bijzondere leventje van een kleuter die met een onbevangen en nieuwsgierige blik tegen de dingen aankijkt. Kleine én grote dingen die het leven van alledag uitmaken krijgen hun plaats. De nieuwsgierige Hannah stelt talloze vragen, terwijl de volwassenen om haar heen moeten toegeven ook niet altijd het juiste antwoord te hebben. Kaat Vrancken durft te schrijven over moeilijke thema's zoals seksualiteit, dementie, dood, euthanasie en depressie. Ze doet dit op een humoristische, lichte en vanzelfsprekende wijze, herkenbaar voor kinderen, maar met een diepere bodem die haar werk ook voor volwassenen waardevol maakt.

Kaat Vranken heeft Bree mee op de culturele kaart gezet. De boeken van Kaat Vrancken kennen kritisch en populair succes. Ze vielen al verschillende keren in de prijzen: twee Zilveren Griffels (in 2001 en 2005), een Boekenwelp in 2003 en een Boekenleeuw in 2005. Dat haar aanpak ook in het buitenland succes heeft, bewijzen vertalingen in het Duits, Italiaans, Zweeds, Sloveens en Frans. In 2000 was de vertaling van Hannah, kom je dansen? genomineerd voor de Deutsche Jugendliteratur Preis. Naast haar kinderboeken schrijft deze B.B. (bekende Breese) ook elke week een column voor de weekendbijlage van Het Belang van Limburg. Haar bijdrage aan cultuur in Vlaanderen werd bevestigd, toen ze in 2006 de provinciale prijs 'Het Gulden Spoor' in ontvangst mocht nemen.

Ook in Bree is ze een gekende figuur. Ze duikt vaak op bij culturele evenementen, niet alleen als bezoekster, maar ook als spreekster. Ze en is actief betrokken bij het Breese gemeenschapsleven. Als lid van de beheerraad van de bibliotheek steunt ze leesprogramma's voor kinderen. Alle Breese kinderen kennen haar Hannah-boekjes. Voor veel Breeënaartjes is het hun eerste stap in de wereld van het boek.

Website: Kaat Vrancken

Terug